Начин на приготвяне
Домашен зеленчуков бульон - продуктите и количеството им могат да бъдат според вкуса и наличността
Винаги допринася за по-богатия и плътен вкус на приготвената храна.
Често, когато описвам рецептите си, пиша, че слагам домашен бульон (месен или зеленчуков). Препоръчвам ви и вие да си приготвите зеленчуковия бульон за вашата храна у дома.
В около 3-4 литра вода добавете (това са примерни зеленчуци, можете да използвате всеки вид).
Дръжки от връзка магданоз, обелки от моркови (предварително, преди беленето да са измити морковите старателно с четка), части и семена от чушки, обелки от пащърнак, целина, люспи на лук и чесън. Ако желаете, можете да добавите сол на вкус.
Сварете за около 15- 20 мин. Оставете да изстине всичко заедно и прецедете.
Съхранявайте в хладилник или в кутии (надпишете ги) във фризер.
- Може да се добави картоф нарязан на малки кубчета. Той придава плътност на бульона;
- Можете да си събирате, особено сега в сезона на пресните зеленчуци, обелките във фризер (в торбичка или кутия за съхранение) и да сварите, когато са се събрали достатъчно зеленчуци;
Нищо сложно, а ни учи да използваме всяка част от растенията, вместо просто за ги изхвърлим в кофата за боклук. Нека да ги превърнем в полезна и вкусна добавка към ястията си.
Източник: Кулинарни рецепти Mimi's kitchen; Фейсбук страница-рецертурник