Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Понички»Сполучливи донъти и понички с домашен крем

Сполучливи донъти и понички с домашен крем

Анелия МинчеваАнелия Минчева
Чирак
36366108
Сполучливи донъти и понички с домашен крем
Снимка: Анелия Минчева
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
5
"Домашни понички, в които човек се влюбва само като ги опита"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - около 600 г
  • яйца - 2 бр. (средно големи)
  • масло - 100 г (на стайна темпeратура)
  • захар - 1 с.л. с връх (40 г)
  • сол - 1 ч.л. (равна)
  • суха мая - 10г или 30 г прясна
  • ванилова захар - 1 пакет
  • прясно мляко - 260 мл
  • олио - за пържене (повечко)
  • За отгоре по предпочитание
  • черен шоколад - 50 г с 1 с.л. олио и 1 с.л. мляко (на водна баня разтопен)
  • шоколад - по 100 г млечен или бял, или от двата вида
  • захар - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесвате си тестото от горепосочените продукти и месите 3-4 мин., като добавяте още брашно, ако е необходимо за нелепнещо и меко тесто, но по принцип не би трябвало да е нужно още брашно, ако мерките ви са правилни.

Поставяте тестото в дълбока купа и покривате със стреч фолио и кърпа и оставяте да втасва до удвояване на обема. Ако искате да ускорите втасването, може да налеете в тенджера гореща вода (не вряла) и в нея да поставите купата с тестото покрито със стреч фолио или найлон) и да затворите с капака и отгоре кърпа.

След като втаса набрашнявате плота и премесвате тестото. Разточвате кора с дебелина около 1. 5 см и с помощта на чаша изрязвате кръгове и премахвате излишните краища, които правите на топка и оставяте настрани да отпусне и по-късно изрязвате и от него донъти.

След това всяко кръгче по средата продупчвате с помощта на капачка, за да се получи типичната форма на донътс, а изрязаните парченца с капачката по-късно също изпържваме и овалваме в захар, към която може да добавите и малко канела. Изрязвате от хартия за печене квадрати, върху които поставяте всеки донът.

Това се прави, за да се запази формата им. Малко играчка, но си струва, защото някои направих просто така и формата им се развали, тъй като тестото омеква доста и като ги вземете с ръце се разваля формата им. Покривате поничките с кърпа за 15 мин.

Загрявате, но не много до около 160 градуса (за да не останат сурови отвътре) повечко олио и пускате както са с хартиите донътите след малко отстранявате внимателно хартиите с помощта на щипка и пържите на средна температура от двете страни. След като ги изпържите донътите украсявате с каквото искате.

Поничките с крем направих, като разточих два листа и на единия по 1с.л.на купчинки домашен крем с другия лист внимателно покрих и изрязах с чаша поничките и ги изпържих в немного горещо олио на средна степен.

Сполучливите донъти и понички с домашен крем са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: