Начин на приготвяне
Сложете всички течни съставки в контейнера на хлебопекарната. Добавете захарта (меда) и солта. Отгоре изсипете брашното и натрошете маята. Пуснете на програма тесто и изчакайте сигнала за втасване.
Оставете тестото вътре за половин час (това е достатъчно време да втаса добре и бъде готово за обработка). Извадете и разточете на лист с дебелина 1 см и с чаша изрежете кръгчетата, които ще трябва повторно да втасат.
Изпържете в съд с олио до приятна златиста коричка. Оставете добре да изстинат и с нож разрежете на две през средата. Махнете горните капачета и с шприц напълнете вашите понички с крем. Затворете и декорирайте по желание.
За крема: Първо заделете 200 мл прясно мляко, а останалото сложете в съд на котлона да загрее. Сложете семките от шушулката ванилия и изчакайте да заври.
В купа сложете брашното, захарта и заделеното мляко. Разбъркайте добре с тел. Добавете жълтъците и яйцето и бъркайте до хомогенна смес.
Дръпнете млякото от котлона и добавете сместа от яйцата, като не спирате да бъркате. Върнете на котлона и варете до сгъстяване (на бавен огън). Готовия крем прехвърлете в стъклена купа, нарежете парченцата масло и разбъркайте до усвояване.
Откъснете дълго парче домакинско прозрачно фолио, покрийте крема и оставете да изстине добре (фолиото трябва да има контакт с крема, за да не хване коричка).
Понички, месени в хлебопекарна, с домашен яйчен крем са готови.