Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Понички»Понички, месени в хлебопекарна, с домашен яйчен крем

Понички, месени в хлебопекарна, с домашен яйчен крем

Понички, месени в хлебопекарна, с домашен яйчен крем
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Чудно вкусни понички, с които да зарадвате своето семейство"

Необходими Продукти

  • захар - 4 ч.л. или 1 с.л. мед
  • сол - 1 равна ч.л.
  • мазнина - 50 мл. олио или 50 г стопено масло
  • мая - 21 г жива или пакетче суха мая
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - около 500 г
  • пудра захар - за овалване
  • ванилия - 1 прахче
  • олио - за пържене
  • за крема
  • прясно мляко - 1 литър
  • ванилия - 1/2 шушулка
  • жълтъци - 7 бр.
  • яйца - 1бр.
  • захар - 150 г
  • царевично брашно - 75 г
  • масло - колкото орех
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете всички течни съставки в контейнера на хлебопекарната. Добавете захарта (меда) и солта. Отгоре изсипете брашното и натрошете маята. Пуснете на програма тесто и изчакайте сигнала за втасване.

Оставете тестото вътре за половин час (това е достатъчно време да втаса добре и бъде готово за обработка). Извадете и разточете на лист с дебелина 1 см и с чаша изрежете кръгчетата, които ще трябва повторно да втасат.

Изпържете в съд с олио до приятна златиста коричка. Оставете добре да изстинат и с нож разрежете на две през средата. Махнете горните капачета и с шприц напълнете вашите понички с крем. Затворете и декорирайте по желание.

За крема: Първо заделете 200 мл прясно мляко, а останалото сложете в съд на котлона да загрее. Сложете семките от шушулката ванилия и изчакайте да заври.

В купа сложете брашното, захарта и заделеното мляко. Разбъркайте добре с тел. Добавете жълтъците и яйцето и бъркайте до хомогенна смес.

Дръпнете млякото от котлона и добавете сместа от яйцата, като не спирате да бъркате. Върнете на котлона и варете до сгъстяване (на бавен огън). Готовия крем прехвърлете в стъклена купа, нарежете парченцата масло и разбъркайте до усвояване.

Откъснете дълго парче домакинско прозрачно фолио, покрийте крема и оставете да изстине добре (фолиото трябва да има контакт с крема, за да не хване коричка).

Понички, месени в хлебопекарна, с домашен яйчен крем са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: