Начин на приготвяне
Първо, в подходяща купа сипах половината топло мляко.
След това добавих захарта, сухата мая и 4-5 супени лъжици брашно и разбърках кашичката и оставих за 3-4 минути да шупне.
След това добавих останалото прясно мляко, белтъка, олиото, солта и разбърках.
В предварително пресятото брашно, което по-рано си пресях, добавях малко по малко.
Тестото трябва да ви е средно меко нелепнещо тесто, както ми беше и на мен.
След това в подходяща тава сложих пергаментова хартия, сложих топката тесто в тавата, загънах с чиста кърпа - при мен втаса за 25 минути.
Докато тестото ми втасваше, си приготвих плънката.
В купичка си надробих сиренето и нарязах чушките на дребно и ги добавих към сиренето и разбърках.
След това в малка шола сложих жълтъка и добавих олиото, това ще е за намазване на питата-баница.
Като ми беше втасало тестото, леко разтеглих, като потисках с пръсти и разстелих по цялата тава.
След това си потопих пръстите на едната ръка в жълтъка с олиото и натисках с пръсти върху тестото в кръг.
От голям до малък кръг така, че да изглежда като вита баница.
След като беше готово, взех от плънката и напълних улеите.
И следователно потопих четката в сместа с жълтък и олио и намазах тестото между улеите.
Сложих тавата в питката в студена фурна и след това включих на 190 градуса, като пекох на най-долното ниво на скарата до суха клечка.
И сме готови... Имаме нашата вкусна пита-баница.