Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита-Баница

Пита-Баница

BirgulBirgul
Чирак
716201801
Пита-Баница
Снимка: Birgul
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
12
"Пица ли е, баница ли е не знаем, но е много вкусна"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 1 пакет от 7 г
  • белтъци - 1 бр
  • олио - 5 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - до 5 ч.ч. пшенично
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • сирене - 250 г
  • чушки - 1/2 зелена и червена
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, в подходяща купа сипах половината топло мляко.

След това добавих захарта, сухата мая и 4-5 супени лъжици брашно и разбърках кашичката и оставих за 3-4 минути да шупне.

След това добавих останалото прясно мляко, белтъка, олиото, солта и разбърках.

В предварително пресятото брашно, което по-рано си пресях, добавях малко по малко.

Тестото трябва да ви е средно меко нелепнещо тесто, както ми беше и на мен.

След това в подходяща тава сложих пергаментова хартия, сложих топката тесто в тавата, загънах с чиста кърпа - при мен втаса за 25 минути.

Докато тестото ми втасваше, си приготвих плънката.

В купичка си надробих сиренето и нарязах чушките на дребно и ги добавих към сиренето и разбърках.

След това в малка шола сложих жълтъка и добавих олиото, това ще е за намазване на питата-баница.

Като ми беше втасало тестото, леко разтеглих, като потисках с пръсти и разстелих по цялата тава.

След това си потопих пръстите на едната ръка в жълтъка с олиото и натисках с пръсти върху тестото в кръг.

От голям до малък кръг така, че да изглежда като вита баница.

След като беше готово, взех от плънката и напълних улеите.

И следователно потопих четката в сместа с жълтък и олио и намазах тестото между улеите.

Сложих тавата в питката в студена фурна и след това включих на 190 градуса, като пекох на най-долното ниво на скарата до суха клечка.

И сме готови... Имаме нашата вкусна пита-баница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: