Начин на приготвяне
В купа поставете изварата, захарта, солта и яйцето, разбийте с миксер до гладка еднородна смес. Прибавете маслото, нарязано на кубчета, и продължете разбиването. Отделно смесете пресятото брашно с бакпулвера и разбъркайте, добавете ги към сместа и замесете меко тесто.
Оставете го настрани да се отпусне за 10 минути и си направете плънката.
Натрошете сиренето с вилица, добавете яйцето и белтъка, киселото мляко и сол на вкус (ако е нужно), разбъркайте добре до еднородна смес.
Разделете тестото на две части, като едната част е малко по-голяма от другата. Върху хартия за печене разточете малкото топче на кора с дебелина по-малка от 1 см. Разпределете равномерно плънката върху него и разточете втората по-голяма топка на кора със същата дебелина, но с по-голяма ширина.
Покрийте плънката с тази кора и подгънете краищата ѝ под долната кора. Преместете внимателно заедно с хартията за печене в тавата, в която ще печете. Намажете питка-баницата с разбития жълтък и декорирайте със сусам.
Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути.
Тази пита-баница е направена с тесто за пита, но без мая, и с пълнеж за баница, откъдето идва и името ѝ. Но всъщност представлява нещо като тутманик или питка със сирене, но без мая.
Опитайте, става много вкусна!