Начин на приготвяне
Това е една типична за Пловдивското село Труд лятна разядка.
Патладжаните се изпичат, след това се задушават под капак и се обелват.
В хаванче с малко сол се стрива чесън на паста.
Към чесъна се добавят и орехите и те се счукват. Не става с блендер, защото той ги реже.
При счукването на орехите се отделя и тяхната мазнина и вкусът е различен. Може преди счукване – орехите да се затоплят на сух тиган и това дава невероятен аромат в съчетание с опушения вкус на патладжана.
Към чесъна и орехите се добавят патладжаните и също се счукват.
Добавят се ситно нарязан магданоз и червен лук.
Подправя се със сол, още мазнина и оцет на вкус.
Сервира се като се слага още малко шарлан/зехтин отгоре, малко орехи и лук.
Изяжда се за секунди тази разядка, а пък колко ракия изпива - това вече е друга бира.