Веган къпкейкс с какаова глазура от ядки и семена

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
782
4k
4k
1k
3
29/06/2020
"Невероятна комбинация от вкусове, събрани във веган къпкейкс, които трудно споделяме с който и да било "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо98
  • Преглеждания за месеца78
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • За къпкейкчетата
  • овесено мляко - 1 ч.ч. (250 мл) домашно и прецедено
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • оцет - 2 ч.л. ябълков
  • шарлан - 5 с.л. (слънчогледово масло)
  • кафява захар - 1 ч.ч. кристална
  • ванилия - 1 пакетче
  • орехи - 1 - 2 шепи натрошени
  • пълнозърнесто брашно - 1 и ½ ч.ч.
  • овесени ядки - 1 - 2 шепи
  • За какаовата глазура
  • овесена пулпа - около 3 с.л. прецедено от млякото
  • слънчогледови семки - 5 с.л. сурови
  • тиквени семки - 1 с.л. сурови
  • орехи - 3 с.л. натрошени
  • сусамов тахан - 1 с.л.
  • кафява захар - 6 с.л. кристална (на вкус)
  • рожков - 1 с.л.
  • какао - 3 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче по желание
  • вода - около 1 с.л. (ако се налага)
  • шарлан - 1 с.л. (слънчогледово масло)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За рецептата използваме чаша с вместимост 250 мл.

Първо измиваме няколко пъти и накисваме суровите слънчогледови и тиквени семки в студена вода за около 1 час, а през това време ще приготвим веган къпкейкчетата.

За да направим домашно овесено мляко, накисваме в дълбок съд 1/3 ч.ч. фини овесени ядки, заедно с 1 и 1/4 ч.ч. студена вода. Оставяме да набъбват за около 15 минути и след това смиламе с пасатор или в блендер. Прецеждаме течността през цедка, като отделяме овесената пулпа, тъй като ще ни трябва за глазурата.

В дълбока купа разбъркваме с телена сладкарска бъркалка прецеденото овесено мляко с хлебната сода, ябълковия оцет, кафявата кристална захар, ванилията на прах и шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

При непрестанно разбъркване с телената бъркалка сгъстяваме течността с пълнозърнесто брашно и накрая добавяме последните съставки – фини овесени ядки и натрошени орехи.

Тестото разпределяме равномерно във 12 бр. формички за мъфини, които предварително сме намазали с шарлан (по стеничките и дъното - с помощта на силиконова четчица).

Печем къпкейкчетата на 180 градуса за около 25-30 минутки.

Докато се пекат кексчетата, приготвяме какаовата веган глазура.

За целта - отцеждаме накиснатите сурови слънчогледови и тиквени семки от водата и ги сипваме в малката кана на нутри булет (или мощен блендер). Към тях прибавяме и останалите съставки за веган глазурата – овесената пулпа (прецедените овесени ядки от млякото), натрошени орехови ядки, какао, рожков, ванилия (по желание), сусамов тахан, кафява кристална захар (на вкус).

Разбъркваме ги с лъжица и смиламе няколко пъти по няколко секунди - докато се получи фина хомогенна смес, като за постигане на кремообразност на второто смилане добавяме 1 с.л. шарлан и 1 с.л. вода.

Украсяваме готово изпечените къпкейкчета, като шприцоваме глазурата (най-лесно и удобно е като на снимките – на лентички отстрани до върха) и поръсваме отгоре с малко сусам.

Чудесни пълнозърнести веган къпкейкс с какаова глазура от ядки и семена – за една здравословна и специална красива следобедна закуска!

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар