Начин на приготвяне
Празнична торта, с която да изненадате любимите хора - това е торта Захер (Сахер).
Шоколадът и прясното мляко се поставят в малък съд с незалепващо покритие и се нагряват внимателно, докато шоколадът се разтопи. Сместа се охлажда леко.
Маслото се разбива заедно с 75 г от пудрата захар, докато се получи лек и пухкав крем. Прибавят се жълтъците и бъркането продължава. Добавя се шоколадът и се разбърква много добре.
След това внимателно и постепенно се прибавя брашното. Разбърква се много добре. Белтъците се разбиват на твърд сняг, след което се прибавя останалата пудра захар. Бъркането продължава.
Внимателно се добавят белтъците. Разбърква се много добре. Сместа се изсипва в тава за печене на торта с диаметър 20 см., която е покрита с хартия за печене и намазана с масло.
Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса 75 минути. Изпеченият блат се оставя да изстине, а след като това стане, се разрязва на две хоризонтални части. Поставя се в тортена чиния.
Едната част се намазва с домашно сладко от кайсии. Отгоре се поставя втората част на блата.
Шоколадът и сметаната се поставят в малък съд, нагряват се внимателно и се разбъркват до получаване на еднородна смес.
С шоколадовия крем се намазва горната и страничните части на оригинална торта Захер от 1983 г.
Отстрани на домашната шоколадова торта се слага бял шоколад.