Начин на приготвяне
Пригответе платките:
Пригответе тежко белтъчно тесто по студен начин:
- смесване на смлените и пресяти орехови ядки с пресятата пудра захар и белтъците, кравето масло (размекнато);
- разбиване с телена бъркалка до побеляване (до получаване на повърхността пелена от дребни мехурчета);
- добавяне на пресятото брашно и разбъркване до еднородност - отлежаване във фризера за 15 мин до сгъстяване;
- разстилане на платките върху килимчета за печене с помощта на райф (всяка платка на отделен райф - 4 райфа), заглаждане с диаметър 2-3 мм;
- печем в конвектомат при 180* С до бежов цвят (да не лепне на пръстите, но все още да пружинира);
- изваждане, отлепяне на платката с нож от райфа;
- охлаждане върху килимчето.
Приготвяне на крем Гараш по студен начин:
- разтопяване на шоколада на водна баня;
- смесване на сметаната и захарта в басан - леко разбиване, начало на образуване на бразди;
- прибавяне на струйка разтопения шоколад в процеса на биене, като биенето е до готовност, получаване на трайни бразди.
Зафилване на платките с крем в обща основа, в райфа с ацетатна хартия, като първата платка е с лицето нагоре, а останалите три с основата нагоре - заглаждане отгоре и странично с крем.
Отлежаване в хладилник до стягане на крема около 20-30 минути.
Подгответе бадемите за украса - попарване, обелване, измиване и изпичане до златисто бежов цвят.
Начин на приготвяне на огледална шоколадова глазура:
Желатинът се залива с 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
В касерола се поставя 75 мл вода, захарта и глюкозата - поставяне на котлона, варим до разтопяването на захарта.
Шоколадът се разтопява на водна баня.
В сух съд се поставя разтопеният и прецеден шоколад и се смесва с кондензираното мляко, след което се добавя по-малко и топлият сироп - бъркане до хомогенна и гладка смес.
Разтопяване на набъбналия желатин на водна баня - добавяне към сместа, бъркане и превеждане.
Охлаждане до 35 -32* С и заливане на тортата.
Дооформяне и украса на тортата:
- освободете тортата и райфа, обръщане и заглаждане отгоре и странично с тънък слой крем;
- поставете я в кръгла тава върху обърната с дъното нагоре чиния и залейте с приготвената глазура;
- оставете хубаво да се отцеди излишното, като периодично обирате излишното отдолу; маркиране на 14 парчета;
- поставяне отгоре в средата метален пръстен, нанасяне равномерно на зеления бадемов барот, подреждане около пръстена на бадеми и отстраняване на пръстена;
- шприцоване на 14 рози от крем върху всяко парче по края на шоколадовата торта, набождане върху всяка роза по 3 бр. бадеми като цвете, като едното сочи центъра, а другите две - ъглите на парчето.
Тортата Гараш по оригинална рецепта е готова.
Коментари