Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Торта Гараш по оригинална рецепта

Торта Гараш по оригинална рецепта

teodorateodora
Новак
2110923
Торта Гараш по оригинална рецепта
Снимка: teodora
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
14
"Уникално предложение - торта гараш по оригинална рецепта!"

Необходими Продукти

  • Гараш платки 4 броя
  • белтъци - 160 г
  • пудра захар - 160 г
  • орехови ядки - 180 г смлени и пресяти
  • брашно - 40 г
  • краве масло - 40 г
  • Крем Гараш от
  • сметана - 400 г
  • захар - 150 г
  • шоколадов кувертюр - 500 г
  • Огледална шоколадова глазура
  • желатин - 12 г + 60 мл вода
  • вода - 75 мл за сиропа
  • захар - 150 г
  • глюкоза - 150 г
  • черен шоколад - 150 г
  • кондензирано мляко - 100 г подсладено
  • За гарниране
  • крем гараш - 200 г от общото количество
  • бадеми - 150 г
  • зелен бадемов барот - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе платките:

Пригответе тежко белтъчно тесто по студен начин:

- смесване на смлените и пресяти орехови ядки с пресятата пудра захар и белтъците, кравето масло (размекнато);

- разбиване с телена бъркалка до побеляване (до получаване на повърхността пелена от дребни мехурчета);

- добавяне на пресятото брашно и разбъркване до еднородност - отлежаване във фризера за 15 мин до сгъстяване;

- разстилане на платките върху килимчета за печене с помощта на райф (всяка платка на отделен райф - 4 райфа), заглаждане с диаметър 2-3 мм;

- печем в конвектомат при 180* С до бежов цвят (да не лепне на пръстите, но все още да пружинира);

- изваждане, отлепяне на платката с нож от райфа;

- охлаждане върху килимчето.

Приготвяне на крем Гараш по студен начин:

- разтопяване на шоколада на водна баня;

- смесване на сметаната и захарта в басан - леко разбиване, начало на образуване на бразди;

- прибавяне на струйка разтопения шоколад в процеса на биене, като биенето е до готовност, получаване на трайни бразди.

Зафилване на платките с крем в обща основа, в райфа с ацетатна хартия, като първата платка е с лицето нагоре, а останалите три с основата нагоре - заглаждане отгоре и странично с крем.

Отлежаване в хладилник до стягане на крема около 20-30 минути.

Подгответе бадемите за украса - попарване, обелване, измиване и изпичане до златисто бежов цвят.

Начин на приготвяне на огледална шоколадова глазура:

Желатинът се залива с 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.

В касерола се поставя 75 мл вода, захарта и глюкозата - поставяне на котлона, варим до разтопяването на захарта.

Шоколадът се разтопява на водна баня.

В сух съд се поставя разтопеният и прецеден шоколад и се смесва с кондензираното мляко, след което се добавя по-малко и топлият сироп - бъркане до хомогенна и гладка смес.

Разтопяване на набъбналия желатин на водна баня - добавяне към сместа, бъркане и превеждане.

Охлаждане до 35 -32* С и заливане на тортата.

Дооформяне и украса на тортата:

- освободете тортата и райфа, обръщане и заглаждане отгоре и странично с тънък слой крем;

- поставете я в кръгла тава върху обърната с дъното нагоре чиния и залейте с приготвената глазура;

- оставете хубаво да се отцеди излишното, като периодично обирате излишното отдолу; маркиране на 14 парчета;

- поставяне отгоре в средата метален пръстен, нанасяне равномерно на зеления бадемов барот, подреждане около пръстена на бадеми и отстраняване на пръстена;

- шприцоване на 14 рози от крем върху всяко парче по края на шоколадовата торта, набождане върху всяка роза по 3 бр. бадеми като цвете, като едното сочи центъра, а другите две - ъглите на парчето.

Тортата Гараш по оригинална рецепта е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
В торта Гараш няма брашно,и половината боклуци написани тук
28.01.2024 17:47
Ani Petrova
Ani Petrova
tazi torta e "minala pokrai" torta Garash-moite yvajeniya kam avtora na tazi recepta no torta Garash nese pravi sas smetana i shokoladov kuvertur. Stiga s tezi falshivi recep ti kato torta Garsh pooriginalna
18.11.2017 04:29
3