Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Кокосова торта»Торта Рафаело по оригинална рецепта

Торта Рафаело по оригинална рецепта

teodorateodora
Новак
2110923
Торта Рафаело по оригинална рецепта
Снимка: teodora
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
14
"Всяка торта си иска майстора - иначе да я хапне може всеки"

Необходими Продукти

  • За 4 бр. платки
  • белтъци - 10 бр.
  • кристална захар - 300 г
  • кокосови стърготини - 150 г пълномаслени
  • брашно - 50 г
  • За трампиране на платките
  • пиня колада - 40 мл кокос
  • прясно мляко - 40 мл
  • маслен крем за пълнеж
  • краве масло - 250 г темперирано /82%/
  • кондензирано мляко - 400 г подсладено
  • кокосови стърготини - 135 г, леко запечени и охладени, пълномаслени
  • бял шоколад - 100 г настърган или разтопен
  • Сметанов крем за зафилване от
  • сметана - сладкарска - 100 г
  • кристална захар - 20 г
  • За паниране
  • кокосови стърготини - 100 г пълномаслени
  • За декорация рафаелки
  • вода - 60 мл
  • краве масло - 75 г /82%/
  • сухо мляко - 125 г
  • кокос - 90 г бял пълномаслен
  • ванилия - 2 бр.
  • кристална захар - 90 г
  • печени лешници - 16 бр. (за пълнеж)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе платките:

а) разбийте белтъците на твърд сняг с кристалната захар, прибавяна на части в процеса на биене;

б) добавете на части пресятото брашно, смесено с кокоса - разбъркайте внимателно с шпатула чрез плавни движения отдолу нагоре;

в) разстелете сместа на 4 платки върху килимчета за печене с помощта на райф (препоръчително е да отрежете парче хартия за печене и да начертаете кръг върху нея и да разделите тестото на 4 части - една част да я разстелите от средата до края на кръга, като излезете малко от очертанията, и да внимавате да разстелете равномерно навсякъде, защото ако е в края по-тънко, там ще се счупи; така всяка платка но по възможност да се изпекат всички заедно);

г) печете при 150-160 градуса 18 -20 минути (на мен ми отне 15 минути - 160 градуса за 10 мин и 180 градуса 5 мин). Проверете готовността, като пипнете с ръка, трябва да пружинира. Извадете и отлепете от хартията, докато са топли - охладете и изрежете с райфа, в който ще редите тортата.

Пригответе крема:

а) разбийте мекото масло до побеляване - прибавете на части кондензираното мляко в процеса на биене;

б) обогатете с кокоса и разтопения бял шоколад - разделете на три части.

Оформете основата:

а) трампирайте и съединете платките с крема в обща основа, като 1 поставите с лицето нагоре, а останалите - с основата нагоре (дъното);

б) охладете основата.

Пригответе рафаелките:

а) смесете водата, маслото и захарта, варете до сгъстяване и прибавете горещо на струйка към сухото мляко, като разбивате с яйцебиячна тел;

б) прецедете и добавете 2/3 от кокоса (60 г) и ванилията - разбъркайте до еднородност и охладете (става гъсто тесто и не е нужно да се прецежда);

в) оформете топчета по 10 г във всяко поставете по 1 лешник;

г) панирайте в останалия кокос и охладете;

Пригответе сметановия крем - смесете сметаната и захарта и разбийте до средно твърд крем.

Дооформете тортата:

а) освободете от райфа - загладете отгоре и странично със сметановия крем;

б) панирайте изцяло с кокоса - маркирайте на 14;

в) декорирайте кокосовата торта всяко парче с по една рафаелка.

Тортата Рафаело по оригинална рецепта е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Крема стана много сладък и тежък, нищо общо с леките бонбони Рафаело..
Много разочароваща рецепта...
27.08.2023 23:41
1