Начин на приготвяне
Пригответе платките:
а) разбийте белтъците на твърд сняг с кристалната захар, прибавяна на части в процеса на биене;
б) добавете на части пресятото брашно, смесено с кокоса - разбъркайте внимателно с шпатула чрез плавни движения отдолу нагоре;
в) разстелете сместа на 4 платки върху килимчета за печене с помощта на райф (препоръчително е да отрежете парче хартия за печене и да начертаете кръг върху нея и да разделите тестото на 4 части - една част да я разстелите от средата до края на кръга, като излезете малко от очертанията, и да внимавате да разстелете равномерно навсякъде, защото ако е в края по-тънко, там ще се счупи; така всяка платка но по възможност да се изпекат всички заедно);
г) печете при 150-160 градуса 18 -20 минути (на мен ми отне 15 минути - 160 градуса за 10 мин и 180 градуса 5 мин). Проверете готовността, като пипнете с ръка, трябва да пружинира. Извадете и отлепете от хартията, докато са топли - охладете и изрежете с райфа, в който ще редите тортата.
Пригответе крема:
а) разбийте мекото масло до побеляване - прибавете на части кондензираното мляко в процеса на биене;
б) обогатете с кокоса и разтопения бял шоколад - разделете на три части.
Оформете основата:
а) трампирайте и съединете платките с крема в обща основа, като 1 поставите с лицето нагоре, а останалите - с основата нагоре (дъното);
б) охладете основата.
Пригответе рафаелките:
а) смесете водата, маслото и захарта, варете до сгъстяване и прибавете горещо на струйка към сухото мляко, като разбивате с яйцебиячна тел;
б) прецедете и добавете 2/3 от кокоса (60 г) и ванилията - разбъркайте до еднородност и охладете (става гъсто тесто и не е нужно да се прецежда);
в) оформете топчета по 10 г във всяко поставете по 1 лешник;
г) панирайте в останалия кокос и охладете;
Пригответе сметановия крем - смесете сметаната и захарта и разбийте до средно твърд крем.
Дооформете тортата:
а) освободете от райфа - загладете отгоре и странично със сметановия крем;
б) панирайте изцяло с кокоса - маркирайте на 14;
в) декорирайте кокосовата торта всяко парче с по една рафаелка.
Тортата Рафаело по оригинална рецепта е готова.
Коментари
Много разочароваща рецепта...