Оригинална Арменска Торта

Оригинална Арменска Торта
Снимка: Кристиан Александров
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Колко апетитно изглежда оригиналната арменска торта само - просто ни потекоха лигите от желание да я опитаме"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйце - 1 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • масло - 50 г - меко
  • заквасена сметана - 1 ч.ч.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • брашно - 3 ч.ч.
  • сол - 2 щипки
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • За крема
  • мляко - 2 кутии кондензирано
  • масло - 250 г меко
  • заквасена сметана - 1 ч.ч.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • коняк - 1 ч.л.
  • млечен шоколад - за украса настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесваме брашното, солта и бакпулвера.

В друга купа разбиваме маслото, захарта и яйцето до пухкав крем. Добавяме сметаната, а след това и сухата смес с брашното. Разбъркваме и започваме да размесваме с ръце. Омесваме меко и леко лепнещо тесто. Разделяме го на 7 части. Оформяме ги на топки и разточваме всяка на кръгла кора с еднаква големина.

Загряваме фурната на 200 градуса и изпичаме корите една по една за 5-6 минути, като по средата на времето за печене обръщаме внимателно коритес шпатула, за да се изпекат равномерно.

Изваждаме изпечените кори една върху друга и ги оставяме да изстинат напълно.

Приготвяме крема за нашата сметанова торта. Разбиваме мекото масло за 2-3 минути до пухкав крем.

Добавяме кондензираното мляко и разбъркваме хубаво на ръка. Сипваме ванилията, коняка и накрая заквасената сметана. Продължаваме да разбъркваме до получаване на еднородна смес.

Започваме да сглобяваме тортата. Поставяме блат на подложка, намазваме с 2 лъжици крем, отгоре поставяме друг блат, пак мажем с крем и така до последния блат. Отгоре изсипваме цялото количество останал крем.

Прибираме оригиналната арменска торта в хладилника за 24 часа.

Преди поднасяне украсяваме с настърган на едро шоколад и нарязваме на парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: