Начин на приготвяне
В купа смесваме брашното, солта и бакпулвера.
В друга купа разбиваме маслото, захарта и яйцето до пухкав крем. Добавяме сметаната, а след това и сухата смес с брашното. Разбъркваме и започваме да размесваме с ръце. Омесваме меко и леко лепнещо тесто. Разделяме го на 7 части. Оформяме ги на топки и разточваме всяка на кръгла кора с еднаква големина.
Загряваме фурната на 200 градуса и изпичаме корите една по една за 5-6 минути, като по средата на времето за печене обръщаме внимателно коритес шпатула, за да се изпекат равномерно.
Изваждаме изпечените кори една върху друга и ги оставяме да изстинат напълно.
Приготвяме крема за нашата сметанова торта. Разбиваме мекото масло за 2-3 минути до пухкав крем.
Добавяме кондензираното мляко и разбъркваме хубаво на ръка. Сипваме ванилията, коняка и накрая заквасената сметана. Продължаваме да разбъркваме до получаване на еднородна смес.
Започваме да сглобяваме тортата. Поставяме блат на подложка, намазваме с 2 лъжици крем, отгоре поставяме друг блат, пак мажем с крем и така до последния блат. Отгоре изсипваме цялото количество останал крем.
Прибираме оригиналната арменска торта в хладилника за 24 часа.
Преди поднасяне украсяваме с настърган на едро шоколад и нарязваме на парчета.