Начин на приготвяне
Брашното се разбърква с маслото, жълтъците, лимоновата кора, водата и ванилията с дървена лъжица. Замесва се гладко тесто.
Тестото се слага на студено да изстине за 30 мин.
През това време се обелват ябълките, почистват се и се нарязват на филии.
Слагат се в тенджера със захарта и водата. Вари се 20 мин при продължително бъркане. Сваля се от огъня и се слага да изстине.
Тестото се разделя на половина. Едната половината се разточва на кръг. Тортената форма се намазва с масло и брашно, като в нея се слага разтопения кръг.
Нареждат се отгоре изстиналите ябълки, натрошените орехови ядки, наръсва се с канела и пудра захар.
Другата половина от тестото за ябълковия пай се разточва и нарязва на ленти. Лентите се слагат върху ябълките на решетка.
Решетката за този ябълков сладкиш се намазва с разбито яйце.
Ябълковата торта от 1927 г. се пече 30 мин в предварително загрята фурна на 160 градуса.