Ябълкова торта от 1927 г.

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Ябълкова торта от 1927 г.
Снимка: Мария Божилова
1 / 8
06/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Колкото по-стара, толкова по-вкусна - хвърлете един поглед на ябълковата торта от миналия век"

Необходими Продукти

  • За блата
  • брашно - 2 ч.ч.
  • краве масло - 4 с.л.
  • жълтъци - 2 бр.
  • лимонова кора - 1 ч.л. настъргана
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 100 мл
  • ванилия - 2 бр.
  • За плънката
  • ябълки - 3 бр. голeми
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 100 мл
  • За наръсваме
  • канела
  • яйца - 1 бр.
  • пудра захар
  • краве масло - за тавата
  • орехи - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се разбърква с маслото, жълтъците, лимоновата кора, водата и ванилията с дървена лъжица. Замесва се гладко тесто.

Тестото се слага на студено да изстине за 30 мин.

През това време се обелват ябълките, почистват се и се нарязват на филии.

Слагат се в тенджера със захарта и водата. Вари се 20 мин при продължително бъркане. Сваля се от огъня и се слага да изстине.

Тестото се разделя на половина. Едната половината се разточва на кръг. Тортената форма се намазва с масло и брашно, като в нея се слага разтопения кръг.

Нареждат се отгоре изстиналите ябълки, натрошените орехови ядки, наръсва се с канела и пудра захар.

Другата половина от тестото за ябълковия пай се разточва и нарязва на ленти. Лентите се слагат върху ябълките на решетка.

Решетката за този ябълков сладкиш се намазва с разбито яйце.

Ябълковата торта от 1927 г. се пече 30 мин в предварително загрята фурна на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: