Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Яхнии»Чашушули - говеждо по грузински

Чашушули - говеждо по грузински

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Чашушули - говеждо по грузински
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4
"Чашушули - една невероятна рецепта от грузинската кухня"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 500 г
  • лук - 1 средна глава, кромид
  • чесън - 3 скилидки
  • чушки - 2 бр. (зелени или 1 зелена и 1 червена)
  • домати - 350 г консервирани или пресни
  • шафран - 1 щипка
  • чимен - 1 ч.л. равна (стрити зърна от Сминдух)
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1/2 ч.л. лют (по желание)
  • кориандър - 1 с.л. листа (прясно накълцани или сушени)
  • сол - на вкус
  • олио - около 5 - 6 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете телешкото месо от ципи и нарежете на хапки. Разбъркайте парченцата със черен пипер, малко олио и накълцаният на ситно лук.

Оставете така месото да се маринова за 2-3 часа или по възможност повече време.

Загрейте мазнината в тенджерка и сложете телешкото заедно с лука, за да се запържи.

Добавете смлените домати, нарязаните чушки и чесън, щипка шафран, а по желание и малко лют червен пипер. Разбъркайте за кратко - минута, две.

Налейте вода, колкото едва да покрива месото. Добавете сол и смлените зърна от сминдух, който е типична подправка в грузинската кухня и най-характерното за това ястие.

Понякога се слага и дафинов лист, но вие преценете дали да подсилвате още букета от аромати.

Варете на тих огън около 2 часа, под капак. Доливайте по малко топла вода, когато нивото и намалее. В зависимост от вида телешко месо може да има нужда от повече или по-малко време. Опитвайте месото и ще разберете кога е идеално сварено.

Към края на готвенето сложете и накълцаните листенца кориандър.

Сервирайте ароматната яхния топла.

Добър апетит с това вкусно Чашушули!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: