Начин на приготвяне
Първо се приготвя кадаифът, като за тази цел се нарязва на много дребно и се разстила върху голяма тава. Омесва се с начуканите орехи.
Маслото се препържват и кадаифът се полива с тях. Слага се във фурната да се опече, докато придобие златист загар. За тази цел не трябва да се пуска прекалено висока температура.
Докато кадаифът е във фурната, се приготвя кремът:
Захарта се разбива с яйцата, докато придобият кремообразна консистенция. Брашното и нишестето се разбъркват в друга купа, като към тях се прибавя малко от студеното мляко, за да се размият бучките.
Останалото мляко се изсипва в дълбока тенджера, като към него се прибавят стърготините от кората на лимона. Когато млякото се затопли (почти да заври), се прибавя първо яйчената смес към него.
Продължава да се бърка непрекъснато и след като заври се прибавя и брашнената смес. Изчаква се да се сгъсти и когато това стане, се прибавят ванилийките. Яйчният крем се маха от огъня и се оставя настрани.
В дълбока купа разбиваме сметаната добре и леко с шпатула я прибавяме към крема, като разбъркваме много внимателно, за да остане кремът пухкав.
Вече готовият крем се оставя настрани. През това време се изважда опеченият кадаиф и се разделя на две равни части.
Едната се постила върху подходяща тавичка или форма за торта, отгоре се изсипва кремът.
Най-отгоре се разстила и другата част от кадаифа. Оставя се да изстине и да стегне, като най-добре е да се консумира 24 часа след приготвянето му.
Когато се сервира Каймак Екмек Кадаиф, може да се украси с шоколадови бонбони или друга декорация, а може и да се яде директно от тавата.