Начин на приготвяне
Разбийте жълтъците със захарта, налейте при тях сметаната, сложете цепната шушулката ванилия и загрейте на слаб огън за 5 минути, без да позволявате температурата да надхвърли 80 градуса. Бъркайте почти непрестанно.
Оставете да изстине до 50 градуса за около 15 минути, а ако е много топло, може би да отнеме малко повече време.
Махнете шушулката ванилия, като изстържете семенцата и ги сложите в сместа за сладоледа.
Прибавете киселото кремообразно мляко и сока от лайм.
Разбъркайте до съвършена хомогенност.
Сложете сместа в машина за сладолед, ако имате такава. Може да напълните и обикновена ваничка или кутия, които се затварят добре. В този случай или често разбърквайте при процеса на замразяване, или след като вече сладоледът е готов и стегнал, го пуснете да се смели в блендер, за да се разбият възможни образувани кристали и да стане идеално кремообразен.
Времето за стягане и замръзване зависи от температурата на фризера ви, но, общо казано, е най-добре йогурт сладоледът да престои една нощ.
Този сметанов сладолед няма да се втвърди много дори и да прекара дни във фризера, мекичък е.
Много свеж и вкусен ванилов йогурт сладолед!
Да ви е сладко!