Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Мокър кекс с какао

Мокър кекс с какао

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Мокър кекс с какао
Снимка: Мария Симова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Страхотно допълнение към кафето следобед - мокър кекс с какао"

Необходими Продукти

  • захар - 250 г
  • краве масло - 150 г разтопено
  • яйца - 3 бр.
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 2 прахчета
  • кисело мляко - 200 г
  • брашно - 250 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • какао - 3 с.л.
  • вода - 5 с.л. гореща
  • пудра захар - за поръсване
  • сироп
  • захар - 0.5 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • мед - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа, наливаме разтопеното масло и добавяме захарта, яйцата, ванилиите и щипка сол.

Разбиваме с миксер на най-високата степен за 5 минути, докато се разтопи захарта.

Прибавяме киселото мляко и разбъркваме.

В купа разтваряме какаото с горещата вода и прибавяме ¼ от кексовата смес, разбъркваме.

В намаслена и поръсена с брашно форма за кекс, сипваме яйчената смес, върху нея изливаме какаовата и с дървено шишче правим въртеливи движения, за да разбъркаме двете смеси за двуцветния кекс.

Печем пухкавия кекс в предварително нагрята на 170 градуса фурна за около 50 минути.

Приготвяме си сиропа, като смесим всички съставки и варим за 7 минути, след завиране.

Изваждаме готовия кекс от фурната и заливаме със студения сироп.

След като попие сиропа и се охлади, обръщаме кекса върху чиния и поръсваме с пудра захар.

Сочен и много вкусен мокър кекс с какао!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Не пише нищо за брашното кога се прибавя?
05.12.2021 17:18
3
1