Леща със сирене

Иван КацаровИван Кацаров
Новак
32
489
109
76
13/07/2020
"Може да ви звучи необичайно, но лещата със сирене е страшно вкусна "
Приготвяне20 мин.
Готвене10 мин.
Общо30 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо380
  • Преглеждания за месеца37
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е една от салатите в лятната кухня на моята фамилия в пловдивското село Труд. Рецептата е от баба Катерина.

Уж е салата, но се получава много засищаща гозба. В традиционната рецепта нямаше боровинки, но при едно мое посещение в Лондон в ресторант опитах салата с леща и боровинки и започнах да ги включвам и в нашата фамилна рецепта. Резултатът е повече от впечатляващ!

1. Сваряваме измитата леща в литър и половина вода заедно с двата дафинови листа и малко сол.

2. Отцеждаме лещата и я оставяме да се охлади.

3. Смесваме лещата с нарязаните на кубчета краставица, чушка сиврия, пресен лук и магданоз и люта чушка по желание.

4. Запичаме орехите на тиган, натрошаваме ги леко в хаванче и добавяме към лещата.

5. Натрошаваме сиренето и прибавяме към лещата.

6. Подправяме с олио (шарлан, зехтин) и оцет на вкус. Внимаваме със солта, защото и сиренето е възможно да е солено.

7. Разбъркваме добре и сервираме.

Допълнителни бележки:

Боровинките могат да се заменят с нарязано на дребни кубчета манго.

Към магданоза в рецептата може да се добави и пресен кориандър или магданозът да се замени изцяло. Българското бяло сирене може да се замени със синьо сирене.

Много добро овкусяване на салатата се получава, когато предварително приготвя сос от: 3 части зехтин, 2 части лимонов сок, 1 част пчелен мед, половин част сол и черен пипер и малко горчица.

Всичко това разбърквам до хомогенна смес.

В салатиера поставям лещата, разбъркана със зеленчуците, боровинките и орехите; отгоре съм натрошил сиренето и заливам със соса при поднасяне.

Финален щрих от балсамико или редукция от нар извисява вкуса на салатата с леща.

Салатата може да се приготви изключително бързо, като си спестяваме заниманията около печката в летните жеги – ползва се леща от консерва, но да се знае, че вкусът не е абсолютно същият. Сваряването на лещата с дафинов лист придава неповторим чар на тази уж проста гозба - леща със сирене.

Да Ви е вкусно!

Практична иноксова купа (басан) 24 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практична иноксова купа (басан) 24 см
7.99 лв.
Виж ››

Иноксова купа за разбъркване и сервиране, с която приготвянето на салата ще е истинско удоволствие. Удобна, практична, лесна за почистване. Благодарение на нежния цвят инкос, купата придава елегантност на трапезата.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Величка Щърбанова
Впечатлена съм! Освен с боровинка и манго, кои други плодове мислиш ще си паснат с лещата?
0
0