Начин на приготвяне
В тенджерка наливаме 1 ч.ч. вода и щом заври, сипваме нарязаните на ситно лук, моркови и зелен фасул (на средни парчета).
Захлупваме с капак, за да омекват. През това време измиваме няколко пъти ориза, както и обелваме и нарязваме картофите на средни по размер кубченца.
Прибавяме ги в тенджерката и доливаме още една чаена чаша вода.
Оставяме да ври няколко минути, като често разбъркваме с дървена бъркалка, докато оризът леко набъбне, а зеленчуците леко омекнат.
След това сваляме от котлона. Разбъркваме с овкусяващите съставки – домат (настърган, без люспата), малко люто чушле, нарязано на много ситно (то е по желание), хималайска сол на вкус, червен и черен пипер.
Разпределяме всичко в три гювечета и доливаме във всяко от тях по ½ ч.ч. вода.
Разбъркваме и захлупваме гювечетата с капачетата им.
Слагаме ги да се пекат на 250 градуса – захлупени за 20 минути, след това ги изваждаме внимателно, разбъркваме и връщаме славянския гювеч във фурната да се доизпекат вече без капаци – отхлупени за около 20-25 минутки.
Поднасяме пикантните постни славянски гювечета със зелен фасул още топли. Много вкусни, ароматни и засищащи!
Чудно Вкусно!