Начин на приготвяне
Прасковите се обелват и нарязват на четвъртинки, а после всяка четвъртинка по дължина на няколко (3-4) тънки филийки.
Слагат се в тенджера заедно със захарта (1/2 ч.ч.) и когато котлонът загрее, се разбърква добре, докато се разтопи всичката захар. След това се оставя на по-ниска степен, докато се посгъсти сокът.
Включва се фурната да се загрее на 170 градуса.
През това време се приготвя сместа. За целта всички сухи съставки (брашно, захар, бакпулвер и сол) се смесват в купа и се разбъркват. Към тях се прибавя млякото и се разбърква до хомогенна смес.
В тавичка се налива олиото и се разпределя по цялото дъно и малко в долната част от стените.
Изсипва се сместа и върху нея се разпределят с лъжица прасковите заедно с всичкия сок.
Може да изглежда много и доста воднисто, но във фурната се оправя и става чудесно. Сместа излиза над прасковите и се изпича добре, а те остават на дъното.
Накрая се поръсва обилно с канела върху прасковите и се слага да се пече. Сладкишът с праскови се пече около 40 минути или докато стане златисто.
Когато Коблерът е готов, се изважда от фурната и се оставя поне 5-10 минути да изстине преди сервиране.
Сладкиш с праскови Коблер - непременно го опитайте.