Начин на приготвяне
Почистете рибата, като отделите главата и опашката за изготвяне на вкусен бульон. Отделете кожата от филетата и също може да присъедините към продуктите за бульона. Теглото на чистото месо трябва да е около 400 г.
Извадете внимателно с пинсета останали по месцето кости и нарежете на ситно.
Обелете цялата глава лук и я цепнете на две три места. Почистете един- два моркова и два стръка селъри. Тези зеленчуци заедно с рибната глава и опашка залейте с обилно количество вода, сложете целите стръкове магданоз, сол и лъжица- две зехтин и варете 20-25 минути.
Останалите лук (1/2 средна глава), скилидките чесън, един стрък селъри и моркова нарежете на ситно. Всичко освен моркова може и да смелите за по-фина чорба.
Загрейте маслото и 2 лъжици зехтин и задушете накълцаните зеленчуци. Посолете и налейте прецеденият бульон. При нужда долейте малко вода.
Когато заври, сложете нарязаните парченца костур или толстолоб, картофите на малки кубчета и девесила и варете 15-17 минути, костурът се сварява бързо.
Ако ползвате друга риба за вашата вкусна рибена супа, се съобразете с времето, което изисква тя, за да бъде готова.
Доовкусете според предпочитанията си с още сол, черен пипер, девесил и малко лимонов сок по желание.
Поднесете вълшебната рибена чорба гореща.
Добър апетит!