Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Щрудел»Класически виенски щрудел

Класически виенски щрудел

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Класически виенски щрудел
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Класически виенски щрудел, за който душата мечтае"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 200 г
  • вода - 75 мл
  • краве масло - 50 г
  • сол - щипка
  • за пълнежа
  • ябълки - 3 бр.
  • стафиди - 50 г
  • бадеми - 50 г сурови
  • захар - 100 г
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • канела - щипка
  • ванилия - 1 прахче
  • масло - 50 г
  • галета - 4 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте в купа брашното с щипка сол. Излейте в купата 50 г разтопено и леко охладено краве масло и 75 мл хладка вода. Замесете тесто. Направете го на топка.

Откъснете парче хартия за печене и сложете тестото в средата ѝ. Съберете краищата да стане на бохча и леко усучете.

В тенджера загрейте 500 мл вода. Отдръпнете съда от котлона и сложете хартиената бохча с тестото във водата. Захлупете съда и оставете тестото за 30 мин. докато се отпусне добре.

Докато това стане сложете стафидите в купичка и покрийте с хладка вода, налейте 1-2 с.л. ром за да се ароматизират. Обелете и нарежете на малки парченца ябълките. Сложете ги в тиганче, излейте сока на 1 лимон и сложете 100 г захар.

Гответе на умерен огън 5-6 мин., след което отдръпнете съда и прехвърлете ябълките в цедка за да се отцеди и малкото останал сок. Към охладените ябълки добавете подсушените стафиди, едро счуканите бадеми, галетата, щипка канела и една ванилия. Объркайте добре продуктите.

Извадете отпуснатото тесто. Разточете го на правоъгълник с дебелина 3-4 мм. Намажете листа с 50 г разтопено краве масло и сложете плънката.

Прехвърлете по тясната част върху нея и похлупете добре с другата. Подгънете двата края на щрудела. Сложете в тава застлана с хартия за печене и намажете с разтопено краве масло.

Изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 35 мин. или до приятен загар. Готовия щрудел поръсете обилно с пудра захар и нарежете след като се е охладил напълно.

Може да поднесете с ванилов крем. Класическият виенски щрудел е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: