Начин на приготвяне
Пресейте в купа брашното с щипка сол. Излейте в купата 50 г разтопено и леко охладено краве масло и 75 мл хладка вода. Замесете тесто. Направете го на топка.
Откъснете парче хартия за печене и сложете тестото в средата ѝ. Съберете краищата да стане на бохча и леко усучете.
В тенджера загрейте 500 мл вода. Отдръпнете съда от котлона и сложете хартиената бохча с тестото във водата. Захлупете съда и оставете тестото за 30 мин. докато се отпусне добре.
Докато това стане сложете стафидите в купичка и покрийте с хладка вода, налейте 1-2 с.л. ром за да се ароматизират. Обелете и нарежете на малки парченца ябълките. Сложете ги в тиганче, излейте сока на 1 лимон и сложете 100 г захар.
Гответе на умерен огън 5-6 мин., след което отдръпнете съда и прехвърлете ябълките в цедка за да се отцеди и малкото останал сок. Към охладените ябълки добавете подсушените стафиди, едро счуканите бадеми, галетата, щипка канела и една ванилия. Объркайте добре продуктите.
Извадете отпуснатото тесто. Разточете го на правоъгълник с дебелина 3-4 мм. Намажете листа с 50 г разтопено краве масло и сложете плънката.
Прехвърлете по тясната част върху нея и похлупете добре с другата. Подгънете двата края на щрудела. Сложете в тава застлана с хартия за печене и намажете с разтопено краве масло.
Изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 35 мин. или до приятен загар. Готовия щрудел поръсете обилно с пудра захар и нарежете след като се е охладил напълно.
Може да поднесете с ванилов крем. Класическият виенски щрудел е готов.