Начин на приготвяне
Приготвяме меко и еластично тесто от изброените продукти. Яйцето трябва да е със стайна температура и водата да е хладка.
Оставяме тестото да престои за около час (извън хладилник).
Нарязваме почистените и обелени ябълки на филийки и към тях прибавяме, орехите, захарта, ванилията, канелата. Добавяме сока от лимона и рома. Плънката за щрудела също трябва да престои за 30-40 мин.
Галетата смесваме с горещото масло (около 60 г) и оставяме на страна.
Разточваме кора /много тънка, почти прозрачна/ внимателно поставяме върху голяма кърпа.
Намазваме кората с разтопено масло и поръсваме с трохите от галета и масло. В единия край слагаме плънката по дължина и след това с помощта на кърпата завиваме щрудела на руло.
Внимателно прехвърляме в намазнена с масло тава, най-добре върху кухненска хартия. Отгоре намазваме рулото отново с масло.
Печем виенския щрудел за около 45-50 мин на 180-200 градуса.
Разрязваме готовия щрудел, след като е изстинал напълно.
Поднасяме поръсено с пудра захар.