Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Чабата»Лесни мини чабати

Лесни мини чабати

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Лесни мини чабати
Снимка: Росица Петрова
2 / 6
24/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Домашни мини чабати - с какво ще ги гарнирате?"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г + още малко за оформяне
  • мая - 1 ч л. (суха)
  • зехтин - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • грис - 60 г
  • вода - 350 мл
  • масло - за намазване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете топла вода и разтворете в нея маята и захарта. Разбъркайте до разтварянето им. Прибавете и зехтина.

Пресейте брашното и го прибавете на части, бъркайки с дървена лъжица.

Смесете гриса и солта и прибавете и тях. Получава се гъсто и лепкаво тесто.

С помощта на шпатули за тесто доомесете тестото за няколко минути, докато започне да се отделя от съда.

Поръсете брашно на дъното на тава и прехвърлете тестото. Отгоре също поръсете с брашно. Покрийте тестото с друга по-дълбоко тава и го оставете да втаса докато утрои обема си. Това ще отнеме около час, но може и повече.

След това разделете тестото на четири части, без да премесвате. Най-добре с разделител за тесто.

Внимателно оформете чабатите с набрашнени ръце, като се стараете да не притискате и ги прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене. Оставете отново да втасат за още 30 минути.

През това време загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор.

Сложете да се пекат за около 20 минути, като 2-3 пъти по време на печенето напръсквайте с вода.

След това извадете и охладете върху решетка. По желание намажете горещите чабати с масло.

Лесните мини чабати са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: