Начин на приготвяне
В купа сложете топла вода и разтворете в нея маята и захарта. Разбъркайте до разтварянето им. Прибавете и зехтина.
Пресейте брашното и го прибавете на части, бъркайки с дървена лъжица.
Смесете гриса и солта и прибавете и тях. Получава се гъсто и лепкаво тесто.
С помощта на шпатули за тесто доомесете тестото за няколко минути, докато започне да се отделя от съда.
Поръсете брашно на дъното на тава и прехвърлете тестото. Отгоре също поръсете с брашно. Покрийте тестото с друга по-дълбоко тава и го оставете да втаса докато утрои обема си. Това ще отнеме около час, но може и повече.
След това разделете тестото на четири части, без да премесвате. Най-добре с разделител за тесто.
Внимателно оформете чабатите с набрашнени ръце, като се стараете да не притискате и ги прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене. Оставете отново да втасат за още 30 минути.
През това време загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор.
Сложете да се пекат за около 20 минути, като 2-3 пъти по време на печенето напръсквайте с вода.
След това извадете и охладете върху решетка. По желание намажете горещите чабати с масло.
Лесните мини чабати са готови.