Начин на приготвяне
Първата стъпка е да направите блата за тортата. По желание може да добавите какао към сместа.
Започнете да приготвяте блата. Необходими са ви: електрически миксер, пластмасова купа за миксер, силиконова шпатула, сито.
С миксера разбийте първо яйцата. След това добавете към тях захарта и разбивайте на средна степен докато не останат следи от кристалчета. Следва да добавите слънчогледовото олио, после бакпулвера и ванилията. На слаба степен на разбиване/или със силиконова шпатула, постепенно добавяйте накрая и предварително пресятото бяло пшенично брашно.
След като сместа за блата е готова, вземете тава с незалепващо покритие с диаметър 24 см. Застелете я с хартия за печене и изсипете сместа в нея.
Печете на 180 градуса за 45 минути в предварително загрята фурна. Преди да го извадите от фурната, проверете готовността му с помощта на дървена клечка в средата.
Докато се пече блатът, започнете да приготвяте крема. В дълбока пластмасова купа изсипете цеденото кисело мляко, добавете шоколадите и разбъркайте до еднородна консистенция.
След това започнете да правите шербета за тортата.
Сложете захарта в тенджерка на котлона на умерен огън. Разбърквайте захарта, докато се разтопи напълно и промени своя цвят. Внимателно и постепенно добавете водата върху разтопената захар. Захарта ще се втвърди. Не се притеснявайте и продължавайте да разбърквате с лъжица, докато се разтопи наново. Варете 10 минутки и махнете от котлона.
Готовия блат го оставете да се охлади напълно, след което го разрежете на 3 равни части.
Започнете да сглобявате тортата. За целта взимате подходящ поднос или плато. Сложете на дъното 1 ч.л. от крема, а върху него сложете един от трите блата. Залейте блата с няколко лъжички от шербета. След това нанесете равномерно от крема.
Банана нарежете на кръгчета и наредете половината от тях върху крема. След това процедурата се повтаря и с втория блат. Най отгоре нанесете останалия крем и загладете по краищата.
Поръсете тортата с кокосовите стърготини. Декорирайте шоколадовата торта с разрязани на половина гроздови зърна, сини боровинки и листенца свежа мента.
Приберете тортата в хладилник за поне час, преди да я поднесете.
Тортата с шоколад, кокос и плодове е готова.