Начин на приготвяне
За шоколада: Смесете сухото мляко и какаото.
В тенджерка прехвърлете водата и захарта и сложете на слаб огън. Щом захарта се разтопи добавете маслото. Когато и то се разтопи снемете от огъня и добавете есенцията. При непрекъснато разбъркване и на тънка струйка добавете към млякото и какаото. Разбъркайте добре. Ако все пак останат малки бучици, може да прецедите през цедка.
Разсипете течния шоколад в бурканчета и съхранявайте на хладно.
В началото е доста течен, но после се сгъстява.
За сладоледа: В купа смесете сметаната и сухото мляко. Разбийте с миксер до сгъстяване. Заделете 1/3 от тази смес и я разбийте с шоколада. Останалите 2/3 разбийте със сладкото.
Прехвърлете двете смеси в подходяща кутия (дали отдолу ще е шоколадовата или плодовата, или ще ги смесите... по Ваш избор). Пъхнете шоколадовия сладолед във фризера за поне 1 час.
Сладоледът с боровинки и домашен течен шоколад е готов.