Празовица

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k274673
Празовица
Снимка: Иван Кацаров
1 / 4
06/08/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Бързо, лесно, вкусно - Празовица"

Необходими Продукти

  • праз - 5 стръка
  • червен пипер - 1 с.л.
  • джоджен - 1/2 с.л. сух
  • брашно - 2 с.л препечено
  • вода - 1.5 л
  • сол - на вкус
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Празовица или празова каша е традиционна рецепта от лятната, есенната и зимната кухня на Пловдивското село Труд.

1. Почистеният праз се разполовява по дължина на 2 или 4 (зависи колко е голям стръкът) и се нарязва на ситно.

2. В суха тенджера на котлона се слага брашното и се бърка непрекъснато, докато промени цвета си в златисто-кафяв. След това отделяме брашното в купичка.

3. В същата тенджера се слага мазнина да покрие дъното и се добавя нарязаният праз. Разбърква се добре и се оставя под капак да се задуши. Периодично се разбърква, докато празът намали обема си.

4. Прибавят се 500 мл вода, част от джоджена и сол. Оставя се под капак да се задуши за 10-15 минути до пълното омекване на праза. В зимната версия на тази селска каша освен джожен се добавя малко мащерка (1/2 с.л.) и шепа сушени гъби (челядинки, пачи крак, манатарки... каквито има).

5. След като празът е омекнал, се добавя червен пипер и останалата вода - около 1 литър. Оставя се да къкри на тих огън още 10 минути. Опитва се на сол и при нужда се посолява допълнително.

6. Брашното се размива с малко вода и се добавя към празовата каша. Добавя се и остатъка от джоджена и се разбърква. Остава на котлона да къкри още 5 минути, а след това каша с праз готова за сервиране.

7. Поднася се със оцет, а пожелание всеки може да си поръси порцията с малко запечени и натрошени орехи.

С тази рецепта за зеленчуково ястие в далечната 1987 година баба ми Цветана спечели награда за рецепта на зрителя от предаването Телевизионен неделник с Бригита Чолакова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: