Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Бърз постен славянски гювеч с грах и соеви хапки

Бърз постен славянски гювеч с грах и соеви хапки

Бърз постен славянски гювеч с грах и соеви хапки
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
15/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Този славянски гювеч може да е постен, но има толкова много любими продукти, че гладни няма да останете"

Необходими Продукти

  • ориз - ½ ч.ч.
  • картофи - 3 бр. големи
  • лук - 1 глава стар
  • пресен лук - 15 пера
  • моркови - 2 малки или 1 голям
  • домати - 2 бр. средно големи
  • магданоз - за поръсване
  • грах - ½ ч.ч., от буркан
  • соеви хапки - 1 ч.ч.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • лют червен пипер - 1 - 2 щипки, по желание
  • черен пипер - ½ равна ч.л., смлян
  • хималайска сол - 1 ч.л., на вкус
  • шарлан - 4 - 5 с.л., слънчогледово масло
  • вода - 3 и ½ ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецепта за един изключително бърз постен славянски гювеч с една термична обработка.

Измиваме половин чаена чаша ориз и го накисваме, докато подготвим другите съставки.

В средно голяма тава сипваме измитите и нарязани зеленчуци: 3 бр. големи картофа, 2 малки или 1 голям морков, 1 глава стар лук, 15 пера пресен лук, 2 домата. Прибавяме ½ ч.ч.грах от буркан (домашно консервиран) и 1 ч.ч. соеви хапки. Овкусяваме с 2 с.л. червен пипер, 1-2 щипки лют червен пипер (по желание), ½ равна ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. хималайска сол (на вкус) и 4-5 с.л. слънчогледово масло – шарлан.

Сипваме отцедения набъбнал ориз, хубаво разбъркваме с дървена бъркалка и заливаме с 3 чаени чаши и половина вода.

Печем постното ястие в загрята фурна на 200 градуса за 40 минути (с 2 разбърквания - на всеки 20 минути) и запичаме след това само с горен реотан за още 5-10 минути на 250 градуса.

Поднасяме топъл и ароматен славянски гювеч с грах и соеви хапки, поръсен с нарязан свеж магданоз.

Вкусна рецепта подходяща по време на пости, както и за менюто на вегани и вегетарианци.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: