Свинско бонфиле с кайсии

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Свинско бонфиле с кайсии
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
3
"Смело експериментираме в кухнята и резултатът е страхотен - свинско бонфиле с кайсии"

Необходими Продукти

  • свинско бонфиле - 1 бр. около 360 г
  • лук - 1/2 глава
  • кайсии - 5 бр. добре узрели
  • кафява захар - 2 с.л. или на вкус
  • масло - 2 с.л.
  • зехтин - 4 с.л.
  • черен пипер на вкус
  • розмарин - 2 щипки, сушен
  • сол на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете цялото свинско бонфиле от ципи и излишна мазнина по повърхността. Натрийте със черен пипер и оставете на стайна температура за 20 минути.

Ако е директно извадено от хладилника и започне готвенето му, то няма да може да се изпече равномерно, особено ако е по-дебело.

През това време загрейте маслото с лъжица зехтин и сложете лука нарязан на тънки жулиени. Посолете и оставете на по слаб огън, докато хубаво омекне.

Почистете от костилките и нарежете кайсиите. Сложете ги при лука заедно с малко кафява захар. Ако не са много сочни и не пуснат водичка, налейте малко и гответе до омекване. Може да налеете и малко бяло вино или да капнете прясно изцеден лимонов сок за лека киселинност на соса.

Дръпнете от огъня и пасирайте. За да разредите, може да добавите вода и малко зехтин.

Включете фурната на 200 градуса.

Загрейте тиган с незалепващо дъно на силен огън. Поръсете със зехтин и запечатайте до хубав златист загар свинското бонфиле. Към края на запичането поръсете ароматния розмарин.

Веднага преместете в тавичка покрита с хартия за печене, чиито краищата излизат извън тавата. Подгънете ги навътре като запечатате месото, но без хартията да се опира в него. Преди да го затворитем ръснете и малко зехтин.

Пъхнете веднага във фурната и печете 15 минути. Времето зависи и от дебелината на рибицата, затова ако е по-тънко, редуцирайте времето или ако е по-дебело - увеличете.

При всички случай не се притеснявайте дори и да и да остане леко розово отвътре, не е никакъв проблем, защото впоследствие може да се нареже на дебели шайби и за секунди да се запече от всяка страна, за да стане перфектно.

По-добре така, отколкото да препечете прекалено и изсушите свинското печено.

Важно е след като извадите бонфилето от фурната, да оставите за 7-8 минутки без да пипате месото. По този начин соковете му се запазват и остава крехко и сочно.

Поднесете с вкусния сос от кайсии и поръсете с едра люспеста сол тип Малдон. Това създава контраст между сладко и солено при свинско бонфиле с кайсии, който е много приятен.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: