Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Гювеч»Свински кебап в гювеч (рецептата на моята баба)

Свински кебап в гювеч (рецептата на моята баба)

ЛюсиЛюси
Новак
2020247
Свински кебап в гювеч (рецептата на моята баба)
Снимка: Люси
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
280 мин.
Порции
8
"Бабиният гювеч със свинско е направо трепач! Непременно го пробвайте"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1. 5 кг от плешка (може и ребърца да сложите)
  • чесън - половин глава
  • гъби - 250 г каквито имате
  • чушки - 2 червени + 1 зелена
  • лук - 7 големи глави кромид
  • олио - 1 к.ч.
  • вино - 1 ч.ч.
  • вода - 400 мл
  • сол
  • черен пипер
  • подправки - по избор
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото нарежете на средни по големина парчета. Лукът нарежете на шайби, а гъбите и чушките нарежете на едро. Чесънът се нарязва на филийки.

В голям тиган в олиото запържете късчетата месо, добавете черния пипер, сол и подправките. Пържете до златист цвят. След което с решетъчна лъжица прехвърлете месото в гювеча.

Прибавете нарязаните лук, чушки, чесън и гъби. В тигана, където пържихме месото налейте виното и водата, добавете сол и черен пипер. След като заври, оставете да ври още 5 минути и залейте месото в гювеча.

Сложете капака и поставете в затоплената фурна до 190 градуса фурна. Оставете да се готви 3. 5 часа. Отворете и добавете магданозът.

Ако искате да се запече - махнете капака и оставете още за 20-на минутки. Ако искате може да добавите и 3-4 картофа, но той почти ще се развари (от личния опит), но пак ще е супер.

По желание можете да добавите и други зеленчуци - моркови, грах или др.

Получава се разкошен свински гювеч, с който всички ще си оближат пръстите.

Ако рецептата ти харесва, опитай и предложенията ни за ребра в гювеч или джолан в гювеч.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Видео към рецептата

Рейтинг

4.5
519
41
31
20
12
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Правя вариация на този гювеч, но в тава покрита с алуминиево фолио. Нищо не запържвам. За да е здравословно нареждам в намазнена тава месо, повечко лук /може и праз на жулиени/, гъби, картофи, моркови и добавям подправки на вкус/лют червен пипер, черен пипер, бахар, дафинов лист/, сол и още мазнина ако има нужда. Заливам с малко водичка и завивам тавата с алуминиево фолио. Фурната дали е загрята или не няма никакво значение. Пека час и половина и отвивам фолиото. След това вариантите са два. В единия случай само оставям да се запече до хубав златист загар /около 20 минути/. В другия вариант равномерно разпределям отгоре по една опаковка /100-120 гр/ топено сирене и сирене крема - нарязани на малки парченца . Може за сгъстяване на соса да се разбие малко брашно с водичка и отново запичам. Трябва да отбележа, че количеството на продуктите е на око - каквото имам , а подправките са на вкус. Резултата винаги е много вкусно ястие. Добър апетит.
22.11.2023 08:58
17
8
1
Покажи всички подкоментари
Христо Славейков
Христо Славейков
Класика в жанра, вкусна класика! Наистина не съветвам никого да слага глинен гювеч в гореща фурна! ПУКАТ СЕ!!!
11.12.2022 16:31
11
Mimi Georgieva
Mimi Georgieva
Изваждам решетката и включвам фурната. Слагам студената решетка и след това гювеча върху нея в затоплената фурна.Така се пести време.
10.08.2018 01:09
15
3
1
Покажи всички подкоментари
Людмила Чохаджиева
Людмила Чохаджиева
Не е необходимо да се пържи месото, Не е здравословно. Аз слагам всичко в гювеча и картофи задължително.В студена фурна, докато заври. Намалявам на 1 отдолу и отгоре и след 2,5 е готово ястието.Картофите не се разваряват категорично.
23.10.2016 22:30
63
15
Mariq Mitkova
Mariq Mitkova
Неразбирам , до колкото знам глинените съдове никога не се слагат в затоплени фурни или на затоплени котлони защото се пукат , май има някаква грешка ,освен това времето за приготвяне е доста месото ще се скаша ,за толкова време може да стане готово само ако се пече на 100 градуса като се има и в предвид че се пече в гювеч , иначе общо взето е добро като идея
21.09.2016 18:50
74
12
1
Покажи всички подкоментари