Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Миш маш»Шакшука с домашни пърленки

Шакшука с домашни пърленки

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6701
Шакшука с домашни пърленки
Снимка: Ася Заевска
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Шакшука с домашни пърленки - нападайте"

Необходими Продукти

  • За пърленките
  • брашно - 500 г
  • вода - 1/2 ч.ч. хладка
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • суха мая - 1 пакетче
  • сол
  • масло - за намазняване
  • За шакшуката
  • чушки - 400 г (зелени и червени)
  • лук - 1 глава кромид
  • домати - 3 бр.
  • масло - 50 г
  • извара - 1 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • сол
  • джоджен - пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За пърленките разтворете маята във водата и я оставете да се активира.

Прехвърлете брашното в купа и направете кладенче. Добавете солта, яйцето и олиото и разбъркайте.

Прибавете маята и постепенно замесете средно твърдо тесто.

Разделете тестото на 8-10 топчици (в зависимост от желаната големина на пърленките) и ги разточете.

Всяка пърленка изпечете двустранно в намаслен тиган на силен огън.

За шакшуката нарежете на едро чушките и лука и ги запържете в маслото за 4-5 мин (на среден огън).

Щом започнат да омекват добавете предварително рендосани доматите и овкусете с подправките.

Задушете за 5 мин.

Накрая добавете изварата, разбъркайте и чукнете яйцата отгоре.

Оставете на огъня за 1-2 мин (или до готовност на яйцата) под капак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: