Домашно подсладено кисело мляко в гювече

Веселина КацареваВеселина Кацарева
Помощник Готвач
78
294
100
125
20/08/2020
Приготвяне30 мин.
Готвене10 мин.
Общо40 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо81
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • За 1 гювече
  • прясно мляко - 400 мл с висока масленост (домашно)
  • кисело мляко - 1 с.л. 3, 6% масленост
  • ванилена захар - 1 пакетче
  • пчелен прашец - 5 - 6 зрънца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се слага на котлона. Следи се внимателно, защото не трябва да завира. Когато е толкова топло, че можем да държим кутрето си потопено в течността, тогава млякото е готово за подквасване. Маха се от огъня.

Междувременно, в гювечето се слага лъжицата домашно кисело мляко и много добре се разбива, така че да няма бучици. Взима се малко от прясното мляко и се слага в съда, за да може киселото мляко да не се шокира от топлото прясно мляко и да се пресече.

Когато сме разбили хубаво малкото количество от двете млека, поставени в гювечето, към тях прибавяме ванилената захар и пчелния прашец. Отново разбъркваме. Едва тогава изсипваме внимателно и на тънка струя останалото топло мляко.

Разбъркваме бавно консистенцията, слагаме капака на гювечето и покриваме съда с кърпа или одеяло, така че хубаво да е завит от всички страни. Оставя се да се кваси от 4 до 6 часа, в зависимост от температурата в помещението.

Ако подквасите мляко, което е загрято повече, киселото мляко ще стане по-кисело, но и може да се пресече.

Домашно подсладено кисело мляко в гювече може да се сервира и с плодове. Става вкусно плодове мляко.

Купа миксер с двоен капак 2.2 литра
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Купа миксер с двоен капак 2.2 литра
6.28 лв.
Виж ››

Голяма и много удобна за готвене купа миксер. Разбийте сместа ръчно или с помощта на пасатор - и по двата начин няма да има пръски наоколо. Купата миксер има двоен капак и силиконови крачета за стабилност при разбъркване.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар