Начин на приготвяне
Захарта се поставя в касерола или малка тенджера, за да се карамелизира. В една чашка се слага нишестето и малко количество от млякото, след което го разбиваме, така че да не останат бучици. Оставяме го настрани.
Когато захарта се разтопи, веднага се добавя и останалото мляко. Трябва да се внимава много, за да не загори захарта, защото още дълго ще стои в касеролата.
След като се прибави прясното мляко, постоянно се разбърква. Когато течността заври, котлонът се намаля на средна скорост и се прибавя разбитото нишесте. След него се слага и ванилената захар.
Трябва постоянно да се разбърква, за да не загори. Ще са нужни около 15 - 20 минути, за да се сгъсти. Когато това стане, домашното кондензирано мляко е готово.
Когато изстине, може да се сложи в бурканче и да се съхранява в хладилник за спешни случаи.
С кондензирано мляко може да се приготвят сладкиши, торти, кремове, сладоледи и други сладки изкушения.
Имайте предвид, че когато се свали от котлона, млякото ще се сгъсти още повече, така че го махнете една идея по-рядко.