Начин на приготвяне
Брашното се пресява два пъти, смесва се с водата, медът и солта. Омесва се гладко тесто, което се намазва обилно с мас от всички страни.
Увива се така намазано в стреч фолио и се оставя да отпочине за 30-40 минути, след което се разточва възможно най-тънко в една посока, така че да се получи дълга и тясна лента, която се прекарва през машината за паста от най-широката към най-тънката степен.
Разрязва се по дължина, така че да се получат две ленти около 20 см. Първата се опъва върху плота, намазва се хубаво с мас и се навива по дължина на стегнато руло за този италиански сладкиш.
Като се стигне до края, се застъпват краищата с другата кора, намазва се и тя хубаво с мас и се продължава с навиването. Отново се намазва и от външната страна хубаво с мас, увива се в стреч фолио и се прибира в хладилника за една нощ.
На другия ден в дълбока тенджера се загрява до степен на кипене 350 г вода с щипка сол. Грисът се смесва със захарта и ванилията, изсипва се наведнъж във водата и се бърка непрекъснато с дървена лъжица около 10 минути или докато се отдели от стените.
Сваля се от котлона, охлажда се и се прибавят яйцата едно по едно, като след всяко се бърка, докато се усвоят. Добавя се рикотата, смесва се хубаво, увива се със стреч фолио и се прибира в хладилника.
Тестото се изважда, нарязва се на кръгове с дебелина около 1 см. На всяко кръгче се подбутва средата навън и се издърпват краищата, така че да се получи конусовидна форма.
Пълни се всяко джобче с около 1 с.л. от плънката, прищипват се много хубаво краищата и сфолиателе се нареждат върху пекарска хартия.
Намазват се отгоре леко с жълтък и сфолиателите с грис се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.