Начин на приготвяне
В малка тенджерка смесете яйцето, кафявата захар и меда. Добавете маслото и сложете тенджерката на котлона на средна степен.
Бъркайте, докато маслото се разтопи и се смесят всички съставки, но внимавайте да не заври сместа.
Когато маслото се е разтопило, издърпайте тенджерката от котлона, добавете ванилията, содата и бакпулверът и разбъркайте добре до получаване на леко пухкава смес.
Оставете настрани за няколко минути, за да се охлади.
През това време вземете една купа и пресейте брашното в нея.
След това изсипете маслената смес към брашното и разбъркайте първоначално с лъжица, а после с ръце омесете меко тесто.
Завийте тестото с фолио и го приберете в хладилник, за да се охлади напълно и да стегне. Дръжте го в хладилника за поне час.
След това включете фурната на 180 градуса, извадете тестото от хладилника и с помощта на точилка го разточете. Вземете формичките и с тяхна помощ изрежете фигурки от тестото, сложете ги върху хартия за печене в тавичка.
Изрезките премесете и разточете наново и отново изрежете формички, докато не свърши тестото.
Печете вкусните меденки в предварително загрятата фурна на 180 градуса за 10 минути. След това ги сложете върху решетка, за да се охладят, и поднесете.
Може да гарнирате меденките за бебе със свежи плодове.
П.С. Меденките са подходящи за бебета над 12 месеца. Внимавайте, ако за първи път давате на детето си меденки, защото пчелния мед е силен алерген.