Начин на приготвяне
Лещата се накисва от предната вечер и на другия ден се сварява. Изцежда се добре и се оставя да изстине.
Лукът и гъбите се нарязват на дребно и се запържват в сгорещено олио. Гъбите ще пуснат вода, така че се оставят на котлона, докато останат само на мазнина.
Лещата се смила в кухненски уред, а след това се прибавят гъбите и лукът и се смилат и те заедно.
Сместа се овкусява и се разбърква добре. Прибавя се галетата, докато стане по-гъста и плътна смес.
Царевичното нишесте се разбърква за панировката с млякото.
Кюфтетата от леща се оформят, като трябва да са плоски и по-широки за бургерите.
Всяко кюфте се потапя в млякото и се овалва в галета, след което се запържва от двете страни в сгорещено олио.
За приготвянето на самите бургери са необходими:
питки за бургери
салатка
зеленчуци - по желание домат, краставица, пиперка, червен лук
хумус
сосове - по избор кетчуп, майонеза, барбекю сос, горчица, чеснов сос
Питката се разрязва през средата. Долната половина се намазва с хумус.
След това се нареждат няколко тънки филийки краставица, 1 тънка филийка домат, отгоре 1 листо от салатката и върху нея 1 кюфте. Отгоре му се слага по 1 колелце от пиперката и от лука.
Върху долната страна на горната половинка от питката се слага по малко от избраните сосовете. След това питката се захлупва отгоре за завършек на веган бургера.