Начин на приготвяне
Карталачета са плоски питки, приготвени на сач.
Пресейте брашното в купа и в средата направете кладенче. В него сложете киселото мляко и содата. Разбъркайте ги и оставете за няколко минутки да шупне.
Поръсете със солта, сипете олиото и водата и бъркайте с шпатула, докато брашното поеме течните съставки. Ако тестото ви е рядко си добавяйте брашно и измесете за кратко, докато стане гладко и нелепнещо.
Разделете на 8-10 топки и всяка разточвайте върху намазнен плот. Натрошавайте отгоре от сиренето, навивайте на руло, а после на охлюв. Сплескайте охлювчето и минете върху него с точилката, за да го изтъните.
Печете карталачетата на намазнен със свинска мас сач до загар от двете страни. Огънят трябва да е умерен.
След като са готови, може отново да намазвате с мас или краве масло, докато са топли.
Поднесете за закуска с още сиренце по желание, подобно на пърленки или гюзлеми.
Добър апетит!