Джолан със сини сливи

drebendreben
Новак
1
2
06/10/2020
"Класическа комбинация от свинско месо и сини сливи, а щом е джоланче, ще сме още по-радостни"
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо500
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • джолан - 1 1/2 кг
  • сини сливи - 12 бр.
  • ориз басмати - 1 ч.ч.
  • лиман - 1/2
  • сайдер - 50 мл Круша (може и друг вид или вино)
  • вода - 50 мл
  • соев сос - 1 с.л.
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сол
  • карамфил
  • кимион
  • чесън на прах
  • оцет от нар - сок
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За джолана в глинен съд смесвате зехтин, сок/оцет от нар, соев сос, черен и червен пипер, чесън на прах, кимион и ги разбърквате до получаване на хомогенна смес.

Овалвате джолана в тази смес и оставяте да престои около час.

След като джоланът е престоял, разцепвате на 2 сливите, махате костилката и ги слагате в гювеча с джолана. Изсипвате сайдера и водата.

Слагате във фурната и печете свинското със сини сливи на 200 градуса за около 2 часа и половина (фурната не трябва да е загрята предварително).

Докато джоланът се готви, може да направите гарнитурата от ориз. Изсипвате ориза в тенджера и заливате с топла вода (3 ч.ч.), посолявате, слагате 5-6 бр. карамфил и 1/2 лимон (не изстисквате лимона, а слагате така цяла отрязана половина), слагате капака и варите до готовност или докато оризът не попие водата и на повърхността му не се получат малки дупчици.

Сервирате джолана със сини сливи и ориза заедно!

Приятен апетит!

Окрехкотител за месо с чукче
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Окрехкотител за месо с чукче
7.70 лв.
Виж ››

Окрехкотителят за месо с чукче е страхотно пособие за обработване на месото. С него можете едновременно да начуквате и шпиковате стековете, за да бъдат крехки и вкусни след термичната обработка.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар