Начин на приготвяне
За джолана в глинен съд смесвате зехтин, сок/оцет от нар, соев сос, черен и червен пипер, чесън на прах, кимион и ги разбърквате до получаване на хомогенна смес.
Овалвате джолана в тази смес и оставяте да престои около час.
След като джоланът е престоял, разцепвате на 2 сливите, махате костилката и ги слагате в гювеча с джолана. Изсипвате сайдера и водата.
Слагате във фурната и печете свинското със сини сливи на 200 градуса за около 2 часа и половина (фурната не трябва да е загрята предварително).
Докато джоланът се готви, може да направите гарнитурата от ориз. Изсипвате ориза в тенджера и заливате с топла вода (3 ч.ч.), посолявате, слагате 5-6 бр. карамфил и 1/2 лимон (не изстисквате лимона, а слагате така цяла отрязана половина), слагате капака и варите до готовност или докато оризът не попие водата и на повърхността му не се получат малки дупчици.
Сервирате джолана със сини сливи и ориза заедно!
Приятен апетит!