Начин на приготвяне
Предполагам, че повечето хора, готвейки броколи, изхвърлят пънчето или т.нар. стъбло и основа, на която се крепят съцветията. С тази рецепта ще ви покажа как да ги използвате и да приготвите от тях невероятно вкусен хумус. Наистина ще се изненадате колко е хубав и повече никога няма да изхвърлите тази част от така полезния зеленчук.
Отрежете въпросните кочанчета, а розичките на броколите запазете за друго ястие или за да приготвите здравословен снакс за вашия хумус. Просто трябва да ги разчлените, оваляте в зехтин и любими ваши подправки и да ги изпечете до приятен загар във фурната върху хартия за печене.
Но да се състрдиточим върху хумуса.
Ако кочаните са твърде дебели, ги нарежете на по-малки парчета и сварете за 15 минути.
Отцедете от водата и оставете да поизстинат.
Сложете сварените стъбла от броколи в блендер заедно със чесъна, зехтина, сокът от лайм, тахинито, сол и зрънцата кимион. Пуснете да се смели всичко за минута или докато получите гладка консистенция.
По желание може да добавите и шепа сварен нахут, но и без него става разкошно.
Опитайте и доовкусете с още сол, ако е необходимо.
Сервирайте хумуса в малка купичка поръсен с червен пипер и зехтин.
Наистина ще се влюбите в тази вкусотия хумус с броколи, която на всичкото отгоре се и приготвя бързо и лесно.
Добър апетит!