Начин на приготвяне
Разбиваме 3 яйца заедно със захарта. Щом се захарта се стопли почти напълно добавяме и счуканите орехи.
Ябълките почистваме, обелваме и настъргваме на ренде. Заедно с канелата ги добавяме към яйчената смес.
В киселото мляко загасяваме содата, разбъркваме и след 5 минути изсипваме към останалите продукти. Всички тези продукти смесваме до получаване на еднородна смес.
В тавичка намазваме обилно с част от маслото. Над него изсипваме половината от домашната юфка. Ред и е да изсипем и подготвената смес. Над нея слагаме останалата част от юфката.
Най-отгоре нареждаме малки парчета от маслото.
Слагаме сладкиша във фурната. Аз използвах йенски съд и затова не загрях фурната предварително.
Печете на 180 градуса до леко покафеняване на юфката.
Пред това време подготвяме заливката. Разбиваме останалото едно яйце заедно със затоплено прясно мляко и ванилия. Отгоре поръсваме с кафява захар.
След около 10-15 мин. от загряването на фурната заливаме ябълковия сладкиш и връщаме във фурната до готовност.
Ябълковият сладкиш с домашна юфка е готов.
Коментари