Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков Сладкиш»Ябълков щрудел сладкиш с юфка и ягоди

Ябълков щрудел сладкиш с юфка и ягоди

Ябълков щрудел сладкиш с юфка и ягоди
Снимка: Илиана Първанова
1 / 10
25/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Сочен ябълков щрудел сладкиш с юфка и ягоди за една незабравима следобедна закуска!"

Необходими Продукти

  • юфка - 1 пакет (200 г)
  • ябълка - 1 бр. (½ ч.ч. настъргана)
  • ягоди - 8 - 10 бр. (1/2 ч.ч. парченца)
  • шарлан - за намазване (слънчогледово масло)
  • пудра захар - за поръсване
  • ягоди - 2 - 3 бр. за украса
  • За заливката
  • овесени ядки - ½ ч.ч. фини
  • вода - 2 ч.ч. (по 250 мл)
  • кафява захар - ½ ч.ч. кристална
  • яйца - 1 бр. голямо (домашно)
  • ванилия - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока и тясна кана за пасатор - накисваме фините овесени ядки във 2 чаши вода за 15 мин, които след това ще пресътворим на мляко за заливката.

А през това време може да подготвим редения сладкиш.

За направата на ябълковия сладкиш ще използваме малка форма за торта с подвижен ринг с размер 17 см. Намазваме дълбоката форма за торта с шарлан по дъното и стеничките.

Суровата юфка разделяме на 3 части и първата от тях разстиламе като първи ред по дъното на формата за торта. Втория ред е от обелената и настъргана ябълка, която поръсваме върху юфката.

Третият ред отново е юфка. Върху нея поръсваме четвъртия ред, който е от ягоди, нарязани на ситни парченца. Отгоре завършваме с пети ред – сурова юфка.

Накиснатите овесени ядки с водата пасираме (или блендираме) и така се получава овесено мляко, с което ще заменим прясното мляко в традиционните сладкиши с юфка.

Към овесеното мляко прибавяме останалите продукти за заливката – 1 голямо домашно яйце, кафява кристална захар и ванилия. Отново смиламе фино.

Заливаме равномерно със заливката щрудел сладкиша и плодове във формата за торта. След това леко притискаме юфката, така че заливката поне малко да я покрива и да не е суха.

Печем на 180°C за около 50 минути и допичаме още 10 минути само от долната страна, тъй като отгоре се запича по-бързо. По време на печенето се надига, но като изстине, ще слегне.

След като е изпечен сладкишът и го извадим от фурната – го оставяме няколко минутки и тогава внимателно го отделяме първо с тънък нож от страниците му и след това сваляме ринга.

Отново с тънък нож го отлепваме от дъното и тогава много внимателно преместваме в подходяща чиния. Напудряме го отгоре с пудра захар (през фина цедка) и украсяваме с ягоди (1 цяла в центъра и около нея тънки резенчета).

Прясно приготвен е невероятно вкусен и приятно кремобразен отвътре с лека хрупкава коричка отгоре, но дори когато се охлади има интересна плътност, наподобяваща палачинкова торта.

Поднасяме ябълковия щрудел, нарязан на парчета като торта.

Сочен ябълков щрудел сладкиш с юфка и ягоди за една незабравима следобедна закуска!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: