Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Сполучлив козунак

Сполучлив козунак

Сполучлив козунак
Снимка: Кристиан Александров
1 / 7
06/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Великденските празници не биха били същите без поне един домашно приготвен козунак"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • сол - 2 щипки
  • олио - 40 мл
  • масло - 40 г
  • захар - 150 г
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 11 г суха
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • ромова захар - 1/2 пакетче
  • лимонова захар - 1 пакетче
  • стафиди - 200 г
  • За намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • олио - 4 капки
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в голяма купа. От него отделяме половината настрани.

Затопляме леко прясното мляко. Сипваме половината от него в купичка, добавяме вътре сухата мая, 1 с.л. от захарта и 2 с.л. от брашното, което сме отделили. Разбъркваме и покриваме купичката фолио. Оставяме за 10 минути.

Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото.

Разбиваме на ръка яйцата.

Смесваме захарта с останалото прясно мляко и разбъркваме.

В пресятото брашно в купата добавяме солта и оформяме кладенче. В средата сипваме сместа с маята, разбитите яйца, половината от сместа от масло и олио и млякото със захарта. Веднага след това добавяме и ваниловата захар, лимоновата захар и ромовата захар.

Започваме да разбъркваме от средата към периферията с дървена лъжица. Постепенно добавяме по малко от отделеното брашно и започваме да месим.

Омесваме меко и съвсем леко лепнещо тесто /около 20 минути/, като може да не се наложи да слагаме цялото количество отделено брашно.

След това разтваряме тестото с пръсти и сипваме в средата по малко от отделената мазнина и месим до поемането ѝ от тестото.

Така вкарваме цялата мазнина.

Оформяме тестото на топка, намазваме го леко с олио, поставяме го в купа, покриваме го с фолио и го оставяме да втаса за 2 часа.

След като тесто втаса и утрои обема си, го разделяме на 4 части.

Оформяме всяка част козуначено тесто на топка и след това на фитил. Разтягаме всеки фитил на по-широка лентичка и по дължина поставяме щедро стафиди. Затваряме с пръсти пак на фитил и усукваме внимателно.

Сплитаме козунака и оформяме, като прехлупваме фитилите на плота.

Поставяме оформения козунак в дълбока и 2 пъти по-голяма от него форма за печене.

Покриваме го и го оставяме да втаса повторно за още 1 час.

След това го намазваме разбит жълтък с мляко и олио и го поръсваме равномерно със захар.

Включваме фурната да се загрее до 180 °C и печем в нея козунака за около 40 минути или до готовност и приятно зачервяване.

Нашият сполучлив козунак е готов и е много мек и вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Благодаря за страхотната рецепта!
Аз я направих в два варианта:
1. С парченца локум
2. С пълнеж от шипков мармалад
И двата вида станаха много вкусни!
24.04.2022 01:48