Начин на приготвяне
Пресятото два пъти брашно се смесва със содата. Прави се кладенче и в него се поставя солта.
В отделен съд се разбъркват киселото мляко и 3 яйца, прибавя се мазнината и захарта. Тази смес объркваме с брашното, като се прибавя вода, докато се получи меко тесто. Меси се докато тестото се изглади и започват да се появяват мехурчета и да се отделя от съда.
От тестото се отделят топки и от тях се правят дебели кори. Нареждат се три кори една върху друга, като между тях се слага мас. Кората се разтегля с формата на тавата, маже се с мазнина и се ръси обилно със сирене. Прави се втора кора по същия начин.
Така подредените кори се притискан с пръсти , като отгоре се оставят следи. Намазва се с мазнина и яйце.
Пече се тутманика в умерена фурна за 30-40 мин.
Коментари