Начин на приготвяне
Ядките се смилат на дребно и към тях се налива млякото и сметаната. Бадемите и лешниците не е нужно да бъдат белени.
Сместа се поставя на котлона при умерен огън и в нея се сипва 100 грама от захарта. Вари се 5-6 минути при често разбъркване.
Сместа се дърпа от котлона и се оставя да престои под капак 1 час, след което се прецежда.
Жълтъците се разбиват с останалата захар (50 г). Към тях се налива млечната смес и се слага на водна баня при непрестанно разбиване за 5-6 минути. Температурата не трябва да надвишава 80 градуса.
Налива се в съд, подходящ за замразяване, който се затваря херметически. Машина за сладолед е още по-добър вариант, стига да разполагате с такава.
По желание към сместа за сладоледа се добавят още счукани ядки.
Замразява се във фризер за минимум 4 часа, като първите два се разбърква през 30 минути (ако е в обикновен съд, а не машина за сладолед).
Друг вариант е след като веднъж замръзне да се извади на стайна температура за 5-10 минути, после се реже на парченца и смила в блендер. По този начин се разбиват възможни образувани кристали и млечният сладолед става пухкав и нежен.
Да ви е сладко! Домашният сладолед с ядки е готов.