Начин на приготвяне
В тази рецепта за телешки рулади със зеленчуков пълнеж първо се приготвя сместа за пълнене.
За целта нарежете обеления лук и чесъна на малки кубчета. Нарежете посочените зеленчуци на малки тънки пръчици или кубчета.
Загрейте олиото в незалепващ тиган, внимателно запържете кубчетата лук с чесъна.
Добавете зеленчуците и бавно запържете за около 5-6 минути на средна степен на котлона.
Подправете зеленчуковата смес за телешките руладини с билките, сол и черен пипер.
Издърпайте тигана на една страна и изсипете съдържанието в купа, оставете да се охлади.
След това добавете яйцето и колкото галета е необходимо, смесете със зеленчуците.
Подправете всяка руладина от двете страни с малко сол и черен пипер. Намажете отгоре тънък слой 1/2 чаена лъжичка горчица откъм месото.
Разстелете зеленчуковия пълнеж (около 2/3 ) върху телешкото руладе.
След това го навийте, затворете плътно с дървено шишче или връв.
В гювеч с тежко дъно загрейте избистрено масло или олио. Запечете говеждите руладини от всички страни. След това го залейте с виното и го оставете да заври за кратко.
След това изсипете, първо около половината или 2/3 от бульона. Ако не разполагате със зеленчуков бульон, разстелете кореноплодни около руладините и задушавайте с вино и вода
Добавете доматено пюре, дафинов лист, червен пипер и малко стръкче пресен розмарин или съответно по-малко изсушен розмарин към бульона.
Оставете всичко да заври и след това го покрийте с капак и го оставете да къкри бавно за около 90-100 минути, или докато телешкото месо стане достатъчно меко.
След около час задушаване проверете отново дали в тенджерата все още има достатъчно течност. Постепенно налейте останалата част от бульона.
За завършване на богатите руладини, ги извадете за кратко от бульона и ги оставете на топло. Отстранете дафиновия лист и останалата част от стъблото на розмарина.
Проверете дали има достатъчно бульон, за да получите необходимото количество сос. Ако желаете, можете предварително да прецедите соса през сито.
В зависимост от количеството сос, разбъркайте 1-2 равни супени лъжици царевично нишесте в малко студена вода. Уплътнете соса с него и оставете да заври.
Подправете соса по ваш личен вкус със сол, черен пипер и малко червен пипер на прах. И накрая, ако искате, можете да добавите към соса малко сметана.
Поставете руладините по немски в соса и отново стоплете.