Начин на приготвяне
Разбийте яйцата, докато се втечнят, без да стават на пухкава пяна. Към тях налейте млякото и сметаната и сипете захарта. Бъркайте, докато захарта се разтопи.
Ако не искате крем карамелът ви да е толкова сладък, може да намалите количеството на захар, за целта и опитайте пюрето от тиква - има тикви по-малко или повече сладки.
Карамелизирайте останалата захар до златисто и сипете на дъното на голяма правоъгълна форма за кейк. Когато се втвърди, налейте сместа и поставете съда в друг по-голям, пълен с вода, толкова, че да достига до половината на формата с крем карамела.
Поставете в загрята на 130 градуса фурна и печете 2 часа, като накрая може да увеличите до 140 градуса.
По този начин ще избегнем водата да заври и да се образуват много шупли.
Хубаво е да я наглеждате и на няколко пъти да слагате в нея по малко лед.
Тиквеният крем карамел е готов, когато при докосване усетите, че е станал плътен, но не и прекалено твърд.
Изключете фурната и оставете вътре да си изстине, след това приберете в хладилник, за да охладите добре десерта, преди да обърнете върху поднос и да поднесете.
Да ви е сладко с този уникален крем карамел с тиква и сметана!
* Важно за успеха на тази рецепта е тиквеното ви пюре да е гъсто, а не водно и рядко.
Коментари