Начин на приготвяне
Портокаловото реване с грис започваме, като забъркаме сместа.
Яйцата заедно с захарта разбиваме с миксер. Първо на ниска степен, след което усилваме на максимална. Разбиваме до получаване на пухкава смес.
Добавяме гриса и ванилията. Разбъркваме отново, вече само на ръка, като се стараем да не спадне обемът на сместа.
Ред е на портокаловия сок да прибавим.
Брашното смесваме с бакпулвера и пресяваме. По малки порции също включваме към останалите продукти.
На финала е ред на настърганата кора от един портокал или около 1 с.л.
Взимаме тавичката, в която ще изпечем десерта и намазваме дъното ѝ с малко масло.
След което изсипваме сместа и изпичаме във фурната.
Градусите са около 160-180°C - до златисто.
Проверявам е с дървена пръчица дали сладкишът с грис се изпечен добре.
Изваждаме, нарязваме на парчета. Оставаме го на страни да изстине.
За сиропа смесваме водата и захарта. Добавяме ванилията и маслото и оставяме на котлона да заври. Щом водата образува балончета, изключваме но оставяме съда да котлона.
Когато изпеченото реване изстине напълно, го заливаме с врялата захарна вода. Прибираме в хладилника.
Портокалово реване с грис поднасяме поръсено с кокосови стърготини.
Коментари