Начин на приготвяне
Накиснете боба в студена вода за 1 нощ.
Изплакнете го добре и го прехвърлете в подходяща тенджера. Залейте с гореща вода (водата трябва да е 3 пръста над боба), сложете го на котлона и го оставете да заври.
Щом това стане, сменете водата, като новата отново трябва да бъде 3 пръста над боба. Оставете го да заври и повторете процедурата, като този път водата трябва да бъде 5 пръста над него.
Нарежете зеленчуците (доматите рендосайте) на дребно и ги прехвърлете в тенджерата. Овкусете със сол, черен пипер, чубрица и целина.
Оставете на среден огън до готовност на боба.
Следете и количеството вода - когато бобът е готов, трябва да имате и 2 пръста вода над него.
След това запържете брашното и червения пипер в олиото и започнете да добавяте бульона на боба на части и при непрекъснато разбъркване.
Върнете всичко отново в тенджерата с боб чорбата.
Добавете 1 ч.л. оцет и оставете гъстия боб на огъня за още 15-на мин.
Ако обичате да похапвате боб, опитайте непременно и рецептите ни за боб яхния или боб на фурна.
Коментари