Гъст боб

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6689611
Гъст боб
Снимка: Ася Заевска
3 / 5
10/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Готвене
140 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8
"По-скоро манджичка, отколкото яхния се почули, но сме страшно доволни от резултата, защото гъстият боб е невероятен"

Необходими Продукти

  • зрял фасул - 500 г
  • моркови - 3 бр.
  • лук - 1 глава кромид
  • червени чушки - 1 бр. суха
  • домати - 2 бр.
  • олио - 50 мл.
  • брашно - 3 с.л. с връх
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
  • целина - аз използвах суха
  • чубрица
  • оцет - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба в студена вода за 1 нощ.

Изплакнете го добре и го прехвърлете в подходяща тенджера. Залейте с гореща вода (водата трябва да е 3 пръста над боба), сложете го на котлона и го оставете да заври.

Щом това стане, сменете водата, като новата отново трябва да бъде 3 пръста над боба. Оставете го да заври и повторете процедурата, като този път водата трябва да бъде 5 пръста над него.

Нарежете зеленчуците (доматите рендосайте) на дребно и ги прехвърлете в тенджерата. Овкусете със сол, черен пипер, чубрица и целина.

Оставете на среден огън до готовност на боба.

Следете и количеството вода - когато бобът е готов, трябва да имате и 2 пръста вода над него.

След това запържете брашното и червения пипер в олиото и започнете да добавяте бульона на боба на части и при непрекъснато разбъркване.

Върнете всичко отново в тенджерата с боб чорбата.

Добавете 1 ч.л. оцет и оставете гъстия боб на огъня за още 15-на мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Даниела Павлова
Даниела Павлова
Стана много вкусна манджичка, само че не сложих целина защото нямаше никаква в магазина, но добавих Джоджен, и в къщи много я харесаха.
30.05.2021 04:23
2
1
Покажи всички подкоментари